Szolgáltatásaink

Baromfitenyésztés

Árutojástermelés és jércenevelés a fő profilunk. A termelés Földesen, Sápon és Püspökladányban elhelyezkedő tojótelepeinken és a földesi jércenevelő telepen folyik. A napos csibe felnevelése jérce korig a 2014-ben felújított 94000 férőhelyes ketreces jércenevelő istállónkban és a 2021-ben épült 50000 férőhelyes Vencomatic szabadtartásos istállókban történik, szigorú állategészségügyi, takarmányozási és állathigiéniai program keretében. Telepeink zárt rendszerben működnek, ami annyit jelent, hogy a naposcsibe érkezésétől a tojótyúkok elszállításáig saját eszközöket, takarmányt, munkavállalót foglalkoztatunk. Tojótelepeinken Big Dutchmann és Vencomatic technológia található.

Fontosnak tartjuk, hogy kövessük az EU direktíváit a tartástechnológiával és az állatjóléttel kapcsolatosan. Mindennél fontosabb számunkra, hogy vevőink tudjanak választani , hogy melyik tartásmódból származó tojást vásároljanak.

A tojások osztályozása és csomagolása a Tojásosztályozó Üzemünkben történik- melynek MSZ ISO/TS 22002-1:2011 minősítése 2016-ban valósult meg, az IFS szabvány pedig 2020-ban. A beérkező tojás feldolgozását MOBA típusú modern, automata válogató-, és csomagológépünkkel végezzük a mindenkori piaci igényeknek megfelelően. A válogatás során már csak a kiváló minőségű, friss tojások kerülnek lecsomagolásra, melyekkel vevőink igényeit szeretnénk maximálisan kielégíteni. Termékeinket közvetlenül értékesítjük belföldön és külföldön egyaránt.

Integráció

Növénytermesztés oldalán integrációs tevékenységet is folytatunk ,mely célja a gazdálkodó társak , szervezetek teljes vagy részleges integrációja. Ennek alapján szolgáltatási szerződéseket kötünk, művelésre, szárításra, tárolásra, inputanyag-beszerzésre. Együttműködve egy hatékonyabb művelési struktúrát tudunk megvalósítani.

Növénytermesztés

Társaságaink a Hajdúsági-löszhát, Bihari-síkság és a Sárrét talajain gazdálkodnak a Keleti-főcsatorna, Sárréti-főcsatorna és a Hamvas-főcsatorna szomszédságaiban. Átlagos Aranykorona-érték 24,3 , a területek egy része lazább szerkezetű, másík része kötöttebb, így különböző művelési módszereket igényelnek. Növénytermesztés célja az állattenyésztési ágazat ellátása, valamint piaci árunövény termesztése. Ezért a vetésforgónkban megtalálható az őszi vetésű kalászosok (őszi búza, őszi árpa, rozs, tritikalé) és a tavaszi kapásnövények. Ezek közül a legfontosabb a kukorica (siló , csemege, ipari, vetőmag) , napraforgó, olajtök, zöldborsó , valamint az évelő pillangósok. 2023-as évben a magyaroszágon előállított csemegekukorica 3%-át, zöldborsó 4 %-át, vetőmag-kukorica 2%-át Társaságaink területein termelték meg.

Folyamatosan megújított gépparkunk segítségével minél kevesebb művelettel és minél gazdaságosabb előállításra törekszünk. Gépeink alkalmasak a precíziós gazdálkodásra, területeinken bővített talajmintavételezést alkalmazunk, hogy minél inkább területspecifikus művelést valósítsunk meg.

Öntözés

Társaságaink által művelt földterületek nagyrészt öntözhetőek, az öntözésüket az öntözési közösség végzi. Összeségében 18 db lineár típusú öntözőberendezéssel rendelkezünk, mely nyílt árkos, mobiltömlős és pivot rendszerű vízfelvétellel működik. Valamint rendelkezünk még egy 10 egységből álló csévélhetődobos öntözőberendezéssel. Öntözési igény a vetett növényi kultúráktól függenek, igyekszünk az aszály okozta termésdepressziót minimálisra csökkenteni, vagyis nem feltételül a hozamokat szeretnénk az öntözéssel maximálni, hanem a hozambiztonságot próbáljuk elérni.

Szállítmányozás

Az üzletágban közel 25 db saját tulajdonú gépjármű szerelvény található, amelyek felépítményei a szállítandó árutól függően különböző típusúak. A járműpark folyamatos fejlesztése, korszerűsítése határozott stratégiai célkitűzésünk. A szállításhoz folyamatosan igénybe vesszük a megfelelően kiválasztott és ellenőrzött alvállalkozóink szolgáltatásait. Nagyobb kapacitású munkák végzése esetén mintegy 50-100 db gépkocsi logisztikai munkáját - irányítását - szervezzük. Alapvető célkitűzésünk, hogy a saját termelésű , valamint a telepeinken felvásárolt terményeket és az állattenyésztésünkhöz szükséges alaptakarmányokat saját gépjárműflottával mozgassuk.

Szarvasmarha-tenyésztés

2 szarvasmarha telepen folytatunk tejtermelést. Fejős átlagos állományi létszámunk 1750 db .

Telepeink elhelyezkedése :

Földes – Bárándi útfél,

Berettyóújfalu – Balogh tanya.

Mindkét telepünkön szabadforgalmú robot fejéstechnológiát alkalmazunk. Istállóinkban automatizált légtechnológiai és szárnylapátos trágyakihúzás található. A teheneink jólétéért a kétkamrás vízágy valamint a stresszmentes fejés a felelős. Termelési mutatókban a magyarországi szarvasmarha-telepek közül a legjobbak között helyezkedünk el. Telepeinken megvalósul a robottakarmányozás is, mely csoportonként és igény szerint állítja össze a takarmányadagot. Fekete tarka Holstein-fríz keresztezés alapján kialakult magyar Holstein-fríz tejtermelő állomány található a telepeinken.

Tömegtakarmányaink 100%-ban a cégcsoport által művelt területekről kerül betakarításra , Krone és Claas típusú silózókkal. Abraktakarmányainkat a cégcsoport keverőüzeme biztosítsa.

Alapvető célunk, hogy az állatjólétet figyelembevéve kiváló minőségű tejet állítsunk elő.

Takarmánygyártás

A keverő üzemünk elsődleges feladata a cégcsoportba tartozó állatállomány takarmányszükségletének kielégítése. A tojótyúkok és a tejelő szarvasmarhák részére gyártott dercés és granulált táp gyártása 2 vonalon történik, ami lehetővé teszi a párhuzamos gyártást, ezzel maximalizálva a kapacitás-kihasználtságunkat. Az üzem a szemes összemérés elvén alapuló, szakaszos üzemű. A 2 mérlegtartálynak és automatizált mérlegvezérlő mikrokontrollernek köszönhetően precízen tudjuk tartani az előírt receptúrát. A szemes termény darálása egy tárcsás darálóban történik, ami szintén teljesen automatizált, tehát a szemcseméret könnyedén változtatható az állatfajhoz és korcsoporthoz igazodva, a

tárcsák távolságának változtatásával. A lapátos keverő 120 másodperc alatt megfelelő homogenitásúra keveri a tápot, valamint itt van lehetőségünk a növényi olaj bedolgozására is. A dercés takarmány előállító kapacitásunk 10 tonna/óra. A granulált táp kiváló minőségét CLM 320 típusú granuláló biztosítja, ami az elektromos gyorsgőzfejlesztő berendezésnek köszönhetően minimalizálja az üzem környezetterhelését. A granuláló vonal kapacitása 2 tonna/óra. Mindkét gyártóvonal technológiai műveleteinek a folyamatvezérlését PLC valósítja meg.

Így az elméleti kapacitásunk dercés vonalon 30.000 t/ év , a granuláló vonalon 6000 t/év. Alapvető célunk, hogy az általunk előállított növényeket használjunk fel, vásárolt takarmányok szempontjából pedig az hogy ellenőrzött minőséget vegyünk közvetlenül a gyártótól.

Terménykereskedelem, terménytárolás, terményfeldolgozás

Vállalatcsoport tulajdonában 3 db szárítótelep tartozik.

  1. Agro-földes Kft szárítója.- A szárítást San Jose tipusú 25 t /óra kapacítású szárítóberendezéssel folytatjuk. Termény szárításához szükséges energiát vezetékes gázból valamint IPMI típusú 4 MJ teljesítényű aprítékkazánból nyerjük. Zanotti típusú síkrostán történik a termény rostálása. Mely után a termény egy hűtősilóba kerül és utána a hosszútávú tárolókba.
  2. Rákóczi Kft szárítója: LAW SB14LE terményszárító 15-30 tonna/óra kapacitás mellett (a nedvességtartalom függvényében) energiatakarékos és környezetkímélő módon tudja biztosítani a kívánt nedvességtartalom elérését bármilyen szemes terményben az egyedülálló hővisszavezetési rendszerének köszönhetően. A termény kívánt nedvességtartalmát a szívott üzemű nagy teljesítményű axiál ventillátoroknak és a mellékáramú, réslevegős szívásvezérlésnek köszönhetően érjük el. A kíméletes hűtésnek köszönhetően a terményt megóvjuk a túlszáradás magrepesztő hatása ellen.
  3. Agro-cow Kft szárítója: Tartályos gázzal működő szárító 15 t/h teljesítménnyel várja a partnerek és a saját termények szárítását.

Évente a vállalkozásaink hozzávetőlegesen 15000 t őszi kalászost, 40000 t ipari kukoricát és 3000 tonna napraforgót dolgoznak fel . Tárolás i kapacitásunk összeségében 95.000 t mely síktárolókból és silótornyokból áll. Ki / be tároláshoz rendelkezünk a szükséges infrasruktúrával , akár 1000 t/napi kapacitást is tudunk biztosítani a Vevőink számára. Mindhárom telepen rendelkezünk 60 t-ás hitelesített hídmérleggel, valamint hitelesített terményvizsgáló berendezéssel. Telepeink 0-24 órában videómegfigyeléssel rendelkeznek, hogy ezáltal is biztosítsuk a termékek biztonságát.

 

A hozzánk beszállított terményeket cégcsoporton belül felvásároljuk amit továbbtárolunk, értékesítünk, vagy az állattenyésztesünk számára felhasználunk. Eladóink számára mindig a legkedvezőbb árakat biztosítjuk.